tisdag 30 november 2010

Glasyrer blandade

Så. Nu är glasyrerna blandade. Jag har lärt mig att när man mätt upp och hällt råmaterialen i vatten ska man låta allt vara till nästa dag. Det är för att allt ska få ta åt sig vatten i maklig takt och att eventuella klumpar ska lösa upp sig och så att det blir lätt att vispa upp glasyren för siktning.

Jag har inte riktigt det tålamodet utan blandade först till askglasyren och sen bariumglasyren och vispade direkt och siktade. Det blir kanske lite tyngre att vispa, men jag tror slutresultatet blir ungefär detsamma.

Precis som förra gången jag siktade askglasyren avslöjades 4-5 små böjda spikar samt några häftklamrar i sikten. Askan kommer från mina föräldrars öppna spis och är osiktad och otvättad och borde således ge ett väldigt oexakt och oförutsägbart resultat. Jag var dock mäkta nöjd med min förra sats, så jag tror och hoppas att det inte blir några otäcka överraskningar denna gången.

En sak som känns lite läskig är att jag när blandade bariumglasyren upptäckte jag att jag hade kopparoxid istället för kopparkarbonat. Kopparoxiden är lite grövre och kan ge ett prickigt resultat. Man bör ta lite mindre oxid än karbonat för att få samma resultat och jag tog således 40g kopparoxid istället för 50g kopparkarbonat. Hoppas det blir bra! Eller, bra kommer det bli hur som helst men glasyren får kanske inte riktigt den nyans jag hoppats på.

måndag 29 november 2010

Glasyrmateriel inhandlat

Idag kom Charlotte hem! Lyckan är total här i hemmet! Jag är jätteglad att ha min älskade fru hos mig igen, och lille Marcel är överlycklig att hans mamma äntligen är hemma igen!

Jag har varit hos Seemann och handlat lite. Det blev sju påsar vitt pulver. Närmare bestämt kaolin, kvarts, bentonit, nefelin-syenit, litiumkarbonat, bariumkarbonat och tennoxid. Här ska blandas!

Glasyrerna jag ska göra är:

Cooper 152, en jättefin ask-glasyr med 10% tennoxid som gör den vackert vit.
Receptet är:
Nefelin-Syenit 55 %
Dolomit 18%
Träaska 10%
Ballclay 5%
Bentonit 2%
Tennoxid 10%

A57, som i Anders Fredholms A-serie nummer 57. En sidenmatt turkosblå bariumglasyr.
Recept:
Nefelin-Syenit 60,5%
Bariumkarbonat 27,7%
Kvarts 5,8%
Kaolin 5,4%
Litiumkarbonat 0,6%
+ Kopparkarbonat 1%

Fotot är taget av Elin Täuber Grahn, tack för det. Det vänstra glasyrprovet är som jag kommer göra den, dvs bränt i elugn, det högra är samma glasyr bränt i gasugn. Väldigt mycket barium, så det blir inget att ha i tekopparna direkt. Men som utsida på en skål blir nog fint!

Imorgon ska jag blanda hej vilt! Skyddsmask, plasthandskar och allmänt vidtagen försiktighet, jag lovar!

torsdag 25 november 2010

Julmarknaden i Hjalmars Fabrik

Julmarknaden ja!
Förra året var ju stor succé! Massa besökare och storklirr i kassan! Viktigast var ju förstås att det var så himla trevligt med goda vänner, fika och skön julstämning.

I år kommer vi ha fortsatt fokus på keramik förstås, men precis som förra året kommer Charlotte ha med lite tovat. Förutom förra årets favorit, broscherna, har hon fixat till jättefina nyckelhållare. Hon pratar även om att sy lite mössor i samma stil som den fina molnmössan hon gjort till Marcel.


Även jag har tovat lite. Värsta bästsäljande mobilfordralet. Fotot nedan gör dem inte riktigt rättvisa, men det är ju roligt med bilder i en blogg så håll till godo.

Blomkrukor och glöggmuggar

Inför julmarknaden har jag tänkt göra små glöggmuggar med tovade fordral. Muggarna blir ganska rena och ska ha liksom en mugg i ull som de står i. Perfekt! För glöggen är ju jättevarm men det gör just ingenting för man slipper hålla i varma muggen utan skyddas av den mjuka ullen. Jag tror det blir bra, men rätt mycket jobb så de blir nog dyra. Bilder kommer sen!

Jag har även gjort några blomkrukor modell lite större. De håller jag på att dekorera. Nedan är en bild på den första som blivit dekorerad.
Vidare är det så att jag precis fått reda på att min verkstadskompis Sophia Wallgren har en blogg. Jätteskoj! Jag har lagt till den bland blogglänkarna till höger. Jag har läst för fullt och blev väldigt inspirerad att skaka liv i min egen blogg igen. Den har tidigare varit ganska spretig, men är nu uppstyrd och handlar bara om min keramik. Den har fått lite ordentligare etiketter också som du kan se här till höger.

Jag är föräldraledig för första gången på riktigt. Charlotte är i New York och slår runt och jag och Marcel håller ställningarna här hemma. Eventuellt åker vi till verkstan imorrn efter ett besök på öppnis. Jag ska kolla upp hur mycket råmaterial jag har för att sen åka till Seemans och köpa mer!

Vi ses kompisar!!