fredag 31 december 2010

Gott nytt år!

Hoppas du haft ett fint år fyllt av vackra former och skapelser!
Här är så årets sista inlägg! Det är fyllt med mina senaste skulpturer som togs ut glasyrugnen den 11:e december.

Jag ska nu delge ett nyårslöfte, vilket kan tyckas vanskligt på en blogg, men här är det.

2011 är året då jag börjar sälja min keramik hos återförsäljare på ett eller annat vis. Det är också året då jag har min första utställning, eller i alla fall ansökt hos passande gallerier, och dessutom lämnat in ansökan till Liljevalchs Vårsalong 2012.

Det är tre löften som tar min keramikkarriär i rätt riktning.
Njut nu av dessa skulpturer - det gör jag!

Blåa lyktor

Hej hej!
Här kommer det första av dagens två inlägg och också det näst sista för året!

Igår var jag i verkstan och lämnade lite saker vi hittade när vi städade vårt källarförråd här hemma. När jag väl var där passade jag på att fotografera lyktorna och de mina senaste skulpturer som du kan läsa om i dagens andra inlägg.

Dessa lyktor blev som sagt glasyren alldeles för tjock på. Spetsmönstret syns knappt på vissa ställen och glasyren har inte runnit ut som den ska. Dessutom har leran gett vika lite och de har tappat formen vilket bara drabbat de blå lyktorna. Jag tycker lyktorna ger ett väldigt dött uttryck.

Döm själva:


måndag 27 december 2010

Glömsk...

Jag var i verkstan idag som jag skrev igår att jag skulle. Jag hämtade min vigselring och mitt armbandsur MEN jag glömde att fota mina grejjer som jag skrev att jag skulle. Aja. Jag kompenserar med att lägga ut ett foto på en fin skål som blev klar till marknaden och som nu agerar mäta-upp-mjöl-skål när jag bakar här hemma. Katten Jambo smög sig in i bild också.

söndag 26 december 2010

Jul

God fortsättning högt ärade läsare! Julen är snart förbi och magen min jäser svagt pysande efter all julmat (läs: julgodis) som jag stoppat i mig.

Ja, vi hade ju julmarknad den 11-12 december. Det var jättemysigt med all snö och alla vänner som kom förbi. Ser man julmarknaden ur ett vinstperspektiv var det väl ingen höjdare direkt, men jag har ju ett heltidsjobb "vid sidan av" så det är ju lugnt. =)

Ellerja, det var ju just det med heltidsjobb. Jag har nu jobbat min sista dag och är sedan julafton föräldraledig ända till i sommar nån gång. Jag har tagit ledigt till och med juli men kommer förmodligen vara ledig lite längre. Det känns jättehärligt!

Åter till keramiken. Jag satte ju fyra ugnar innan marknaden. Den första var jättebra, den andra var mindre lyckad. Den tredje som det står om i förra inlägget var kanon! Den innehöll ju som bekant de rosor som Charlotte skulpterat och som jag glaserade i den blå bariumglasyren, samt en eller två skålar. Rosorna var jättefina till formen, men efter katastrofen med de blå lyktorna där glasyren legat för tjockthade jag inga större förväntningar på dem. De blev dock superfina! Se bara! Även skålen blev jättebra! Eller, glasyren är lite väl tunn kanske, men den är ändå min favorit just nu.


Jag satte direkt en till ugn med en massa skulpturer men de har jag inte fotat än. Tanken är att jag ska åka till verkstan imorgon och hämta min klocka och vigselring som ligger kvarglömda där. Då ska jag passa på att fota de fina glasyrbrända skulpturerna, skulpturerna som jag påbörjade sist som nu är klara, samt fota de fula blå lyktorna.

Nedan är en bild på hur fint vi gjort till till marknaden!

Avslutningsvis en bild på vårt underbart doftande pepparkakshus. Det bakade vi på fjärde advent och det står nu och sprider glädje i vårt vardagsrum.

tisdag 7 december 2010

Två skulpturer till påbörjade

Hej!

Igår åkte jag till verkstan och öppnade ugnen för att se mina vackra bariumglaserade lyktor. Dessvärre var besvikelsen stor då jag upptäckte att glasyren legat alldeles för tjockt. Jag har inga bilder nu, det är inte så kul att fota saker man blir så missnöjd med.

Jag åkte dit idag igen för att sätta en ny ugn. Denna gången med mina glöggmuggar och ännu en skål samt Charlottes fina rosor. På torsdag får jag veta hur det gått med dom.

Trots nederlaget med senaste ugnen seglar jag fortfarande på att de vitglaserade skulpturerna blev så bra att jag var tvungen att bygga lite mer idag. Jag påbörjade två nya parallellt.

söndag 5 december 2010

Glaserade skulpturer!

I onsdags åkte jag till verkstan sent sent på kvällen. Jag kom dit efter nio och jobbade till halv tolv. Anledningen var förstås att jag måste glasera en hel del att bränna innan julmarknaden som verkligen kryper närmre.

Jag hade ju blandat till två glasyrer som jag skulle använda. Det är ju alltid lite nervöst med första föremålen eftersom man inte vet om glasyren blivit som den ska. Bariumglasyren hade jag ju dessutom aldrig blandat tidigare så det var minst sagt lite pirrigt.

Jag glaserade för fullt och satte en ugn med lyktor och skulpturer. Några lyktor fick förbli oglaserade, några doppade jag i den vita och några penslade jag på blå glasyr på. Jag glaserade alla skröjade skulpturer i vitt.

Nedan är resultatet.











Jag är så sjukt nöjd. Jag öppnade ugnen igår lördag och fortsatte leende och med nytt mod glasera lite skålar, kannor och muggar och satte en till ugn direkt. Den innehåller en massa vita muggar, blå lyktor och en vitblå skål som jag och Charlotte gjort tillsammans. Den ugnen ska jag öppna imorgon.

Jag upptäckte till min glädje att min vita askglasyr som slagit mot orange på ljus lera i kanter och där den hamnat tunnt blir ännu finare på en lera med järn i, alltså mörkare leror. Då slår den mot brunt istället. Jättefint! Se bara på bilderna ovan!